Brønderslevs Kommunale Tandpleje står til rådighed med individuel vejledning og behandling for at sikre, at du har de bedste forudsætninger for en sund mund
Den bedste måde at undgå at få huller i tænderne på er ved at børste tænderne grundigt hver dag. Derfor skal du sørge for, at dine eller dit barns tænder bliver børstet helt rene – hver dag.
Læs om tandpleje til børn og unge
Fakta om tandpleje
Tandpleje består af både behandling af sygdomme i tænder og tandkød samt forebyggelse.
- Tandpleje er gratis fra 0-19 år (2022), hvis du benytter den kommunale tandpleje. Fra 1. januar 2023 er tandpleje gratis til og med 20 år, og fra 1. januar 2024 er tandpleje gratis til og med 21 år.
- Vælger du at benytte fritvalgsordning (privat tandlæge) fra 0-15 år, skal du selv betaler 35% af tandplejen.
- Fra 16-19 år kan du frit og gratis vælge, om du vil benytte den kommunale tandpleje eller en privat tandlæge.
- Tandplejen varetager også omsorgs- og specialtandpleje.
Sådan gør vi
Alle børn og unge med bopæl i Brønderslev Kommune er automatisk tilmeldt Tandpleje.
I dit barns første år orienterer Sundhedsplejersken om sundhed, kost og tandpleje. Som forælder har du også mulighed for at aftale tid med Tandplejen, hvis der er behov for det.
I 3-årsalderen indkaldes alle børn til en undersøgelse, men du er altid velkommen til at kontakte os ved spørgsmål eller problemer.
Ved den første undersøgelse ser vi tænderne efter for huller og tandstillingsfejl, og både ud og dit barn får individuel vejledning. Herefter aftaler vi tidspunkt for næste undersøgelse.
Vi indkalder til undersøgelse efter behov. Til og med 14 år skal forældrene selv komme med børnene til undersøgelse.
Hvor ligger Tandplejen?
Der er 2 kommunale tandklinikker i Brønderslev Kommune på Hedegårdsskolen og på Hjallerup Skole (se også Kontakt).
Tandklinikkerne har åbent alle skoledage og vagt for nødbehandling på enkelte ikke-skoledage.
Du kan frit vælge den klinik, der passer dig bedst, og hvis du ønsker at skifte klinik, skal du bare give besked til klinikken, som du har fået indkaldelsen fra.
Vores forventninger til dig
Hos Tandplejen forventer vi:
- at du, som forælder, sørger for at dit barn børster tænder regelmæssigt.
- at du giver os besked, hvis dit barn ikke kan komme til den aftalte tid.
- at dit barn, som får lavet tandregulering, bruger bøjlen, som vi har beskrevet.
Hos Tandplejen tilbyder vi:
- Trygge rammer for dit eller dit barns tandlægebesøg.
- Moderne tandbehandling.
- Høj faglig standard.
- At vores behandling er tilpasset dine eller dit barns behov.
- Kvalitetsbevidsthed i behandlingen.
- En effektiv behandling gennem god planlægning og effektiv kommunikation samt en optimal udnyttelse af ressourcerne.
Vi gør vores bedste for at give dig tid, når det passer dig bedst, og bestræber os på, at der ikke er ventetid.
I akut opståede situationer, fx ved tandskader eller tandpine, kan der dog være ventetid, men vi oplyser, hvis der er ventetid og den forventede varighed.
Når der er ferie, annoncerer vi åbningstider for nødbehandling på denne hjemmeside og på skolernes hjemmesider, ligesom vi oplyser det på telefonsvareren.
Vi vil altid orientere dig, hvis der er noget særligt at bemærke med hensyn til dine eller dit barns tænder.
Du er også altid velkomne til at henvende dig til os, hvis der er noget, du vil tale med os om.
For at opdage starten på huller, undersøger vi dine tænder så tidligt, at du kan undgå at få huller, der senere skal laves med fyldninger (plomber).
Har du begyndende huller, kan vi bremse eller standse udviklingen med flourlak. Vi kan også forsegle furer i dine tænder, så du er ekstra beskyttet mod huller.
Vi fortæller dig, hvordan du selv kan kontrollere dine bakteriebelægninger, så huller kan forebygges eller standses.
Vi kan med enkle midler hjælpe dig, så mindre tandstillingsfejl ikke udvikler sig til store kostbare tandreguleringer.
Ved hver undersøgelse vurderer vi tandstillingen.
Senest i 6. klasse får alle elever systematisk vurderet deres behov for tandregulering, og undersøgelsens resultat meddeles skriftligt til forældrene.
Kommunen giver tilbud om gratis tandregulering, hvis tandstillingen kan medføre skader på tænderne eller deres funktion.
Ved første besøg hos os er det vigtigt, at dit barn føler sig så tryg som muligt. Du kan hjælpe dit barn meget ved at tale positivt om det at gå til tandlæge.
Ved 1. undersøgelse ser vi tænderne efter for huller og tandstillingsfejl, og I – både forældre og børn – får individuel vejledning. Herefter aftaler vi tidspunkt for næste undersøgelse.
Du er altid velkommen til at kontakte os ved eventuelle problemer eller mistanke om huller m.m
Tandfrembrud
Som regel er det fortænderne i undermunden, der bryder frem først. I 3-års alderen har dit barn fået alle sine mælketænder, men tidspunktet og rækkefølgen for, hvornår tænderne bryder frem, kan variere meget – uden det betyder noget.
Sutteflasken – er et spiseredskab! Bruges flasken udover måltiderne, som trøst om dagen eller i løbet af natten, skal du undgå mælk, saft, juice og lignende, fordi disse drikkevarer indeholder sukker, der er skadeligt for tænderne. Brug i stedet for rent vand, hvis flasken bruges til andet end til måltiderne.
Sutning
Sutten er en ret uskyldig fornøjelse for et lille barn. I 3-års alderen, anbefaler vi, at du afvænner dit barn fra sutten, så kan senere tandretning pga. sut som regel undgås.
Vær dog opmærksom på, om dit barn ikke begynder at sutte på finger i stedet for. Hvis det er tilfældet, prøv da med sutten ca. 2 mdr. igen.
Tandbørstning
Du starter tandbørstningen samtidig med at den første tand bryder frem. Det er vigtigt, at det bliver en rar oplevelse for dit barn – og dig selv. Læg dit barn ned, og sid selv ved siden af, så kan du bedre se tænderne, når du børster.
I starten kan barnet godt protestere mod tandbørstning, men accepterer dog hurtigt, at du skal have lov til at børste tænder og tandkød dagligt.
Brug en tandbørste med et lille hoved og tætte bløde børster, og brug almindelig tandpasta i en mængde, der svarer til dit barns lillefingernegl – så får du den rette mængde.
I 3-årsalderen har dit barn fået alle 20 mælketænder, og i slutningen af 5-årsalderen begynder de første blivende tænder at bryde frem.
Mælketænderne holder pladsen til de nye tænder, og skal derfor passes lige så godt, som de nye blivende tænder. Det er især svært at holde kindtænderne rene, da der ofte er meget lidt plads til tandbørsten.
Tandbørstningen foretages som ved 0-3 år. Efter tandbørstningen kan barnet spytte ud, men ikke skylle med vand – så virker tandpastaen længere og bedre!
Hvis tandlægen anbefaler brug af tandtråd, gøres det også lettest, mens barnet ligger ned lige efter børstningen.
I 5-6-årsalderen kommer de nye 6 års tænder, og dit barn får rokketænder.
6-årstænderne – den første blivende kindtand – bryder frem bagved mælketænderne. Ofte bryder den frem, uden at dit barn mærker det. Kig derfor ekstra grundigt i dit barns mund i denne alder.
I en lang periode er 6 årstanden delvist dækket af tandkød og er svær at børste ren. Derfor er der stor risiko for huller i den nye tand.
Hos de fleste kan ekstra omhu med tandbørstningen holde 6 årstænderne sunde og hele – hele livet.
Barnet kan ikke selv børste tænderne rene endnu og skal have daglig hjælp af dig.
Børnene begynder i skole og bliver mere selvstændige. Del gerne den daglige tandbørstning med børnene, men børst stadig dit barns tænder grundigt rene mindst 1 gang i døgnet.
Når dit barn kommer i 4. klasse, modtager barnet et intensivt tandbørstningskursus – Superbørster – fra os.
Frit valg
Når du er fyldt 16 år, er du velkommen til at fortsætte din tandpleje hos Brønderslev Kommunale Tandpleje indtil du fylder 22 år, men du kan også vælge at gå hos en privat praktiserende tandlæge i stedet for.
Tandplejen er gratis, uanset hvad du vælger, indtil du fylder 22 år. Særligt dyre tandbehandlinger må dog først påbegyndes efter, at den Kommunale Tandpleje har godkendt det, og der kan blive en egenbetaling. Din egenbetaling vil være forskellen mellem det tilskud, den kommunale tandpleje giver og den pris, som den private tandlæge tager.
Eksempel: Hvis du har brug for en bideskinne, giver Brønderslev Kommunale Tandpleje et tilskud på maximalt 3.200 kr. Hvis den private tandlæge tager 4.000 kr. for en bideskinne, skal du selv betale 800 kr.
Tandreguleringsbehandlinger, der ikke opfylder sundhedsstyrelsens visitationskriterier for tandreguleringsbehandling, vurderet af Specialtandlægen i Brønderslev Kommunale Tandpleje, ydes der ikke tilskud til. Ønsker du alligevel tandregulering hos privat tandlæge vil der være 100% egenbetaling.
Når tandplejen har lukket eller holder ferie, skal du kontakte en privat tandlæge, hvis din bøjle går i stykker eller generer dig. Den private tandlæge kan tage den del af, der generer.
Kontakt tandplejen straks efter vi åbner igen.
Du skal også kontakte en privat tandlæge, hvis du får tandpine og tandplejen holder lukket.
Tandklinikken Hedegårdsskolen
Nordens Allé 56
9700 Brønderslev
Telefon: 9945 4737
Tandklinikken Hjallerup Skole
Idræts Allé 6
9320 Hjallerup
Telefon: 9945 5980
Tandpinevagten i Aalborg
Filstedvej 10
9000 Aalborg
(ligger i Aalborg Kommunes Specialtandplejes lokaler)
Tandpinevagten har åbent lørdag, søndag, helligdage samt den 24. og 31. december og kan kontaktes mellem kl. 9.00-10.00
Telefon: 7020 0255
Hvis du eller din familie har symptomer på coronasmitte, skal du ikke møde op til aftalt tid, men ring venligst afbud.
Hedegårdsskolen
Telefon: 9945 4737
Hjallerup klinikken
Telefon: 9945 5980
Hvis du vil vide mere, kan du læse om det på borger.dk
- Tandlæger (nyt vindue)
Kontakt
Hedegårdsskolen
Nordens Allé 56
9700 Brønderslev
Tlf.: 9945 4737
Telefontid:
Mandag-fredag 8.00-11.00
Skriv sikkert, hvis du deler følsomme
eller fortrolige oplysninger.
Skriv sikkert til os (MitID)
Skriv sikkert til os (Erhverv)
Åbningstider
Mandag og tirsdag 8.00-17.00
Onsdag og torsdag 8.00-15.00
Fredag 8.00-13.00
Jesper Hohwy
Leder
Tandklinikken
Hjallerup Skole
Idræts Allé 6
9320 Hjallerup
Tlf.: 9945 5980
Telefontid:
Mandag-fredag 8.00-11.00
Åbningstider
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-15.00
(tandreguleringsklinikken 8.00-17.00)
Onsdag og torsdag 8.00-15.00
Fredag 8.00-13.00
Tandpinevagten i Aalborg
Filstedvej 10
9000 Aalborg
Tlf.: 7020 0255
Tandpinevagten har åbent lørdag, søndag, helligdage samt den 24. og 31. december og kan kontaktes mellem kl. 9.00-10.00