Har dit barn brug for et specialtilbud, skal det indstilles til visitation hertil. Det er det centrale visitationsudvalg som træffer afgørelse om skoleplacering.
I Brønderslev Kommune har vi et fælles børnesyn, der danner grundlag for al aktivitet på skole- og dagtilbudsområdet.
Med afsæt i Brønderslev Kommunes børnesyn har vi på skoleområdet sat et mål om, at specialpædagogisk bistand fortrinsvis foregår på den lokale skole og gerne som en integreret del af almenundervisningen.
Hvad er specialundervisning?
I Brønderslev Kommune har vi et fælles børnesyn, der danner grundlag for al aktivitet på skole- og dagtilbudsområdet. Med afsæt i Brønderslev Kommunes børnesyn har vi på skoleområdet sat et mål om, at specialpædagogisk bistand fortrinsvis foregår på den lokale skole og gerne som en integreret del af almenundervisningen.
Hvis det vurderes, at en elev har brug for specialpædagogisk bistand, forudsætter det, at der er foretaget en pædagogisk-psykologisk vurdering (herefter PPV) af eleven, jf. §12, stk. 2, i folkeskoleloven. Baggrunden for kravet om en pædagogisk-psykologisk vurdering er, at elevens behov for særlig støtte skal vurderes af sagkyndige. Den pædagogisk-psykologiske vurdering og forslag til læringsmiljøet giver således skolelederen et sagligt solidt grundlag til at træffe beslutning om iværksættelse, fortsættelse, ændring eller ophør af den specialpædagogiske bistand. På baggrund af forslag om læringsbehov og krav til læringsmiljøet, beskrevet i PPV'en, tager skolelederen stilling til, om den specialpædagogiske bistand kan gives inden for skolens egne rammer, eller om der skal ske en indstilling til visitationsudvalget om henvisning til et specialcenter.
Ligeledes skal den pædagogisk-psykologiske vurdering og forslag til læringsmiljø på baggrund af læringsbehov anvendes ved en evt. revisitation.
Specialcenter Vest og Specialcenter Øst har afdelinger fordelt på flere matrikler i områderne for at tilgodese et nærhedsprincip, hvor målet er, at størstedelen af kommunens elever tilbydes et skoletilbud så tæt ved deres bopæl som muligt.
Hver afdeling består af flere specialklasser, som sammensættes ud fra alder og læringsbehov.
Kommunens specialafdelinger er alle en del af en kommunal folkeskole, hvilket giver de bedste muligheder for at skabe gode overgange mellem almen- og specialområdet.
Nærhedsprincippet kan i helt særlige tilfælde afviges. Plejekrævende elever med massive fysiske og kognitive funktionsnedsættelser og som har brug for meget indgribende hjælpemidler som lift mv. er placeret på Dronninglund skole. Specialcenter Vest har tilknyttet et VEST SOLO for elever med massive socio-emotionelle og adfærdsforstyrrede vanskeligheder samt elever med massive udviklingsforstyrrelser, der kræver særlig skærmning i størstedelen af skoledagen og som pga. tidligere oplevelser eller manglende omsorg kan være udadrettede i deres adfærd.
Ved modtagelse af elever der anbringes på et Børne- og Ungehjem i Kommunen, eller andre former for anbringelser og som ved tilflytning er vurderet med et behov for specialpædagogisk bistand, som ikke vil kunne løses i et alment skoletilbud, vil det være muligt afhængigt af elevens læringsbehov at tildele en +takst. Dette vurderes af PPR og den specialpædagogiske Konsulent ved afgørelsen.
Formålet med specialcentrene
er at tilbyde et læringsmiljø, som imødekommer en elevs faglige, sociale, kognitive og/eller følelsesmæssige behov i de tilfælde, hvor det vurderes, at elevens behov ikke kan tilgodeses i et alment skoletilbud.
Medarbejdere på begge specialcentre har en grundlæggende viden om forskellige diagnoser, specialpædagogiske behov samt viden om pædagogiske tiltag, der bidrager til et gunstigt læringsmiljø for elever med vidtgående særlige læringsbehov. Fortrinsvis visiteres elever til specialcentret i eget distrikt. I særlige tilfælde, som tidligere beskrevet, kan det på baggrund af helt særlige behov og hensyn være nødvendigt at visitere en elev til et andet skoledistrikt.
Organisering af specialcenter Øst og Vest
Specialcenter Øst
Specialcenter Vest
Målgruppen i kommunens to specialcentre er elever med varige massive kognitive, psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser, der medfører et varigt indgribende behov for støtte. Den enkelte elevs læringsbehov er så massiv, at de ikke kan understøttes gennem specialpædagogisk bistand på egen skole – f.eks. via mellemformer.
I Brønderslev Kommune mener vi, at det enkelte barn er ligeværdigt, unikt og indeholder mange ressourcer og udviklingspotentialer. Vi mener, at børn udvikler sig og lærer gennem relationer til andre – såvel børn som voksne - i et forpligtende fællesskab (Brønderslev Kommunes børnesyn).
Det enkelte barn er ikke sine udfordringer, men kan være i udfordringer. Det enkelte barn er ikke sin diagnose, men kan udfordres af de særlige behov, diagnosen medfører.
En diagnose er ikke en samlebetegnelse for, at en bestemt gruppe børn er ens eller reagerer ens. En diagnose er en betegnelse for den funktionsforstyrrelse, der ligger til grund for et menneskes symptomer. Også her er det enkelte menneske unikt, og en funktionsforstyrrelse kan vise mangeartede symptomer og forskellige grader heraf – ligesom en elev med en funktionsforstyrrelse kan have forskellige betingelser for at leve med denne og dermed forskellige betingelser for at udvikle sig og lære.
De seneste års forskning på området viser, at de børn med særlige behov, der går i den almindelige folkeskole med ekstra støtte, har større tilbøjelighed til at gennemføre en ungdomsuddannelse. I Brønderslev kommune følger økonomien børnene, sådan at midlerne kan bruges til at skabe de bedst mulige læringsbetingelser i det almene skoletilbud i barnets nærmiljø.
Det er ikke en diagnose alene, der giver adgang til et specialcenter. Mange elever med psykiatriske diagnoser har deres daglige skolegang i kommunens almene skoletilbud.
De elever, der visiteres til et specialcenter, kan derfor ikke karakteriseres ved en bestemt ’type’ af børn, ligesom det heller ikke er elever med bestemte diagnoser.
Ved visitering af en elev til et specialcenter, skal følgende krav være opfyldt:
- Eleven er af PPR vurderet med et specialpædagogiske behov (det vil sige støtte på mere end 9 timer om ugen)
- Eleven er – med ganske få undtagelser – afprøvet i alment skoleregi fra skolestart
- Skolen har udarbejdet handleplan for eleven, der tilgodeser elevens støttebehov, som det er beskrevet i elevens PPV
- Der foreligger tydelig dokumentation for, at eleven ikke profiterer af det særligt tilrettelagte forløb (mellemform) – selv med flere forsøg på justering af forløbet og løbende sparring med PPR
- Ved problematisk skolefravær er der arbejdet med optrapningsplaner for at få eleven tilbage i skole
- Der foreligger et tæt forældresamarbejde omkring elevens udfordringer, og de betingelser eleven har for at lykkes med skolegangen
- Elevens sag skal være drøftet med skolelederen, der som den eneste kan godkende, at en sag sendes til visitationsudvalget.
I alle vores specialafdelinger tager undervisningen udgangspunkt i fem pædagogiske grundprincipper baseret på neuroaffektiv udviklingspsykologi:
- Struktur
- Forudsigelighed
- Genkendelighed
- Konkretisering
- Visualisering
Undervisningen tilrettelægges med udgangspunkt i den enkelte elevs forudsætninger for at modtage undervisning og være en del af fællesskabet. Elevens deltagelsesmuligheder kan være betinget af mange forskellige forudsætninger, der skal tages højde for i planlægningen af elevens skolegang fx:
- Elevens reaktionsmønstre i forhold til kravsituationer, sociale relationer mm.
- Elevens egen indstilling og accept af egne udfordringer
- Elevens modenhed
- Forældrenes indstilling og accept af elevens udfordringer
- Eventuel medicinering
- Eventuelle øvrige belastningsfaktorer i elevens liv (forbigående og/eller vedvarende)
Specialcentret forholder sig løbende til elevens læring og udvikling med øje for at ovenstående forudsætninger er i bevægelse over tid.
Fælles kendetegn for specialcenter Øst og Vest:
- Et udvidet samarbejde med PPR, Familieafdelingen og Ungecenteret
- Et udvidet og tæt forældresamarbejde
- Stor faglig viden indenfor det specialiserede område og viden om forskellige specialpædagogiske tilgange
- De fagprofessionelle har en bred viden indenfor diverse diagnoser
- Tæt samarbejde mellem skolens medarbejdere
- Hver specialafdeling har tilknyttet en special SFO
Læringsmiljøerne i Kommunens specialcentre er tilrettelagt med udgangspunkt i elevernes individuelle behov og faste strukturelle rammer:
- Indhold (Hvad skal jeg lave?)
- Mening (Hvorfor skal jeg lave det?)
- Tidspunkt (Hvornår skal jeg lave det?)
- Placering (Hvor skal jeg lave det?)
- Personer (Hvem skal jeg lave det med?)
- Metode (Hvordan skal jeg lave det?)
- Tidsperspektiv (Hvor længe skal jeg lave det?)
- Mængde (Hvor meget skal jeg lave?)
- Indhold (Hvad skal jeg lave bagefter)
- Støtte (Hvem kan hjælpe mig?)
Personalet er inspireret af ICDP, som fokuserer på et ressourceorienteret og anerkendende menneskesyn – og der arbejdes ydermere med elementer fra neuropsykologiske principper, TEACCH, visuelle støtte (herunder piktogrammer), sociale historier, KAT-kassen, Trin for trin osv.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. I det omfang eleverne profiterer af det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
I specialafdelingerne er personalet optaget af at imødekomme elevens læringsbehov og ikke nødvendigvis af elevens diagnose. Dette afspejles også i diversiteten i elevgrupperne.
Begge specialcentre, og herunder alle afdelinger med specialklasser følger de gældende regler på området jf. Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand.
For mere information om lovgivning (ny side)
Specialundervisningen skal som udgangspunkt følge de samme regler som den almindelige undervisning.
Specialundervisningen følger folkeskolelovens regler om fag, Fælles Mål, timetal, elevplaner, nationale test og afgangsprøver.
Det betyder, at specialundervisningen skal følge folkeskolens fagrække.
Fag og fritagelse
Har en elev usædvanligt store vanskeligheder i et fag, så det ikke vurderes at være hensigtsmæssigt at give eleven specialundervisning i faget, kan eleven blive fritaget for undervisning i faget. Det gælder dog ikke dansk og matematik.
Afgørelsen om fritagelse kræver forældrenes samtykke og træffes af afdelingslederen på baggrund af en pædagogisk-psykologisk vurdering. Det er en betingelse, at eleven får anden undervisning i timerne for det pågældende fag.
Klassetrin
Eleven skal som udgangspunkt undervises på det klassetrin, der passer til elevens alder. Der kan dog være undtagelser, hvor undervisningen i specialklassen kan gives på et lavere klassetrin end det, der passer til elevens alder.
Timetal
Specialundervisningen skal følge de almindelige regler om timetal. Der er dog undtagelser fra reglerne. Fx kan undervisningstiden, med forældrenes samtykke, nedsættes for den enkelte elev, hvis en lægeerklæring viser, at det er skadeligt for elevens helbred at gennemføre den fulde undervisning i en afgrænset periode. Nedsættelse af undervisningstiden vil være absolut sidste løsning og de opståede vanskeligheder bør i stedet imødekommes med didaktiske og pædagogiske indsatser.
Den pædagogisk-psykologiske vurdering og forslag til læringsmiljø på baggrund af læringsbehov danner afsæt for forældres klageadgang.
I Brønderslev Kommune er visitationsudvalget forankret i forvaltningen og består at centrale aktører.
Visitationsudvalget træffer afgørelse, hvis eleven skal have specialundervisning på en anden skole end distriktsskolen.
Visitationsudvalget træffer afgørelse om, hvordan barnets specialpædagogiske behov bedst mødes og er mindre optaget af diagnoser og problemer iboende den enkelte.
Visitationsudvalget træffer afgørelse omkring skoleplacering for kommunens egne børn samt børn der anbringes i familiepleje og børne-ungehjem.
Formål
Formålet med et visitationsudvalg for specialundervisning på skoleområdet er at sikre, at elever med særlige behov får den rette støtte og hjælp i skolesystemet, samt at der er lovmedholdelighed i de afgørelser, der træffes jf. bekendtgørelsen om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand.
Visitationsudvalget har til formål at sikre, at elever som PPR har vurderet med behov for specialpædagogisk bistand, og som ikke kan modtage denne i almenskolen, får tilbudt et passende undervisningstilbud.
Visitationsudvalget samler information via indstillingsskemaet fra forskellige kilder, herunder skolepersonale, forældre, sundhedspersonale, PPR og andre relevante interessenter, for at få en helhedsorienteret forståelse af hver elevs situation og behov. Denne informationsudveksling sikrer, at beslutningerne træffes på et solidt grundlag.
Samlet set arbejder visitationsudvalget for specialundervisning på skoleområdet med det overordnede formål at sikre, at alle elever har lige adgang til en inkluderende og tilpasset uddannelse. Gennem en systematisk og individuel tilgang søger udvalget at imødekomme elevernes unikke behov og støtte deres trivsel og læring i skolen.
Visitationsudvalget består af
- Formand - Specialpædagogisk konsulent
- Medlem - Skole-og dagtilbuds chef
- Medlem - PPR-afdelingsleder
- Sekretær - Administrativ konsulent
Der er 4 årlige møder i visitationsudvalget.
Møder i visitationsudvalget i skoleåret 2024-2025 er følgende:
- 31. oktober 2024
- 17. januar 2025
- 27. marts 2025
- 20. maj 2025
Inden disse møder, er der til skole og dagtilbud sendt datoer for ansøgningsfrist. Behandling i visitationsudvalget forudsætter at disse frister er overholdt med underskrift fra alle forældremyndighedsindehavere.
Læs om specialafdelinger i Brønderslev
Navn
Specialafdeling Søndergade
Beliggenhed
Specialcenter Vest afdeling Søndergade er placeret på Søndergades Skole i Brønderslev by. Søndergades skole er en kommunal folkeskole med cirka 500 elever fordelt på 0.-9. klasse
Adresse
Søndergades 40, 9700 Brønderslev.
Målgruppe
Elever med varige massive kognitive, psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser, der medfører et varigt indgribende behov for støtte. Den enkelte elevs læringsbehov er så massivt, at de ikke kan understøttes gennem specialpædagogisk bistand på egen skole – fx via mellemformer.
Lokaler og udearealer
Specialklasserne på Søndergades skole er placeret i egen etage og har seperat indgang, garderobe og toiletter med puslefaciliteter. Der er også et eget udeområde til elever, der har brug for skærmning. Eleverne har ligeledes adgang til udearealer sammen med elever fra almenområdet.
Inddeling
Eleverne i specialklasserne på Søndergades skole er fordelt på 7 klasser, hvor der også vil/kan være mindre grupper i den enkelte klasse. Som udgangspunkt vil der være mellem 7-13 elever tilknyttet hver klasse. Det ændrer sig i takt med elevgruppen ændrer sig.
Til hver klasse er der tilknyttet et team bestående af 3 medarbejdere. Klasserne er inddelt efter alder og grupperne kan være inddelt efter elevens læringsbehov. I nogle klasser er der enkeltmandsborde, hvis eleven kræver ekstra skærmning og fællesbord til de elever der profiterer af dette. Undervisningen består af individuelt tilrettelagte undervisningsforløb og af klasseundervisning for dem som har brug for dette.
Personale
Personalegruppen består af lærere, pædagoger, sosu-assistenter og pædagogiske assistenter
Pædagogik og metode
I specialklasserne på Søndergades skole er der stor succes med at anvende co-teaching med stationsarbejde for at understøtte muligheden for differentiering.
I dagligdagen er undervisningen ryddet for alle unødvendige stimuli og eleverne har en visuel guidning både i form af billeder og tidsanvisning. Eleverne har ligeledes klare mål for, hvad der forventes af dem samt en plan for, hvordan målet indfries. Der arbejdes med enkelte grundmaterialer, hvor eleverne arbejder sammen enten i mindre grupper eller på klassen. Dette suppleres med individuelle materialer og individuel støtteundervisning i det enkelte fag.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. I det omfang eleverne profiterer af det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
I specialklasserne på Søndergades er vi optaget af at imødekomme elevens læringsbehov og ikke nødvendigvis af elevens diagnose. Dette afspejles også i diversiteten i elevgruppen.
Ligeledes forholder vi os kontinuerligt til elevens deltagelsesmuligheder i fællesskaber, som de fagligt og social kan profitere af at indgå i. Det kan være deltagelse i legerelationer til større børnegrupper eller fag i almenskolen.
Navn
Specialafdeling Toftegård
Beliggenhed
Specialcenter Vest afdeling Toftegård befinder sig på Toftegårdsskolen i Jerslev. Toftegårdsskolen er en kommunal folkeskole med ca. 180 elever fordelt på 0-9. klasse.
På Toftegårdsskolen er kommunens Erhvervsklasser også placeret.
Adresse
Sdr. Ringgade 79, 9740 Jerslev J
Målgruppe
Elever med varige massive kognitive, psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser, der medfører et varigt indgribende behov for støtte. Den enkelte elevs læringsbehov er så massiv, at de ikke kan understøttes gennem specialpædagogisk bistand på egen skole – fx via mellemformer.
Lokaler og udearealer
Specialklasserne på Toftegårdsskolen er inddelt i indskoling (rum 1+2), mellemtrin (rum 3+4) og udskoling (rum 5), hvor indskoling og mellemtrin har egen indgang, garderobe og toiletter. Udskolingsgruppen i specialafdelingen holder til på en gang blandt udskolingsklasser i almenområdet.
Der er fælles legeområder med eleverne fra almenområdet. Ved behov kan specialafdelingen benytte sig af et mindre legeområde som er mere afskærmet og kun bruges af eleverne fra specialafdelingen.
Inddeling
Eleverne er inddelt i indskoling, mellemtrin og udskoling. På hver årgang opdeles eleverne efter deres aktuelle læringsbehov, behov for voksenkontakt og støtte i forhold til læring og trivsel. Der arbejdes forskelligt med indretning som kan bestå af individuelle arbejdspladser, klasseundervisning mv. afhængig af det enkeltes barns læringsbehov. Der er altid mulighed for afskærmning i kortere eller længere perioder.
Personale
Personalegruppen består af lærere og pædagoger
Pædagogik og metode
I dagligdagen er undervisningen ryddet for alle unødvendige stimuli og eleverne har en visuel guidning både i form af billeder og tidsanvisning. Eleverne har ligeledes klare mål for, hvad der forventes af dem samt en plan for, hvordan målet indfries. Der arbejdes med enkelte grundmaterialer, hvor eleverne arbejder sammen enten i mindre grupper eller på klassen. Dette suppleres med individuelle materialer og individuel støtteundervisning i det enkelte fag.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. I det omfang eleverne profiterer af det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
I specialklasserne på Toftegård er vi optaget af at imødekomme elevens læringsbehov og ikke nødvendigvis af elevens diagnose. Dette afspejles også i diversiteten i elevgruppen.
Ligeledes forholder vi os kontinuerligt til elevens deltagelsesmuligheder i fællesskaber, som de fagligt og social kan profitere af at indgå i. Det kan være deltagelse i legerelationer til større børnegrupper eller fag i almenskolen.
Navn
Specialafdeling Hedegård
Beliggenhed
Specialcenter Vest afdeling Hedegård er placeret på Hedegårdsskolen i Brønderslev by. Hedegårdskolen er en kommunal folkeskole med ca. 800 elever fordelt på 0-10. klasse.
I Specialcenteret er der ca. 50 elever
Herefter vil en detaljeret beskrivelse af rammer fremgå.
Adresse
Nordens Allé 56, Brønderslev
Målgruppe
Elever med varige massive kognitive, psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser, der medfører et varigt indgribende behov for støtte. Den enkelte elevs læringsbehov er så massiv, at de ikke kan understøttes gennem specialpædagogisk bistand på egen skole – fx via mellemformer.
Lokaler og udearealer
Specialcenteret er i oktober 2024 flyttet ind i en nybygget afdeling. Specialklasserne på afdeling Hedegård er inddelt i indskoling, mellemtrin og udskoling, eleverne på de forskellige klassetrin har egen indgang, egen garderobeplads og de forskellige klassetrin har eget toilet.
Der er etableret nye ude arealer i forbindelse med nybyggeriet , og der er fælles lege- og udearealer med eleverne fra almen området på den ene side af bygningen, og på den anden side af bygningen er der en legeplads, hvor eleverne i specialafdelingen kan benytte et udeområde som er mere skærmet.
Inddeling
Eleverne er inddelt i indskoling, mellemtrin og udskoling. På hver årgang opdeles eleverne efter deres aktuelle læringsbehov, behov for voksenkontakt og støtte i forhold til læring og trivsel. Der arbejdes forskelligt med indretning som kan bestå af individuelle arbejdspladser, klasseundervisning mv. afhængig af det enkeltes barns læringsbehov. Der er altid mulighed for afskærmning i kortere eller længere perioder.
Personale
Personalegruppen består af lærere og pædagoger
Pædagogik og metode
I dagligdagen er undervisningen ryddet for alle unødvendige stimuli og eleverne har en visuel guidning både i form af billeder og tidsanvisning. Eleverne har ligeledes klare mål for, hvad der forventes af dem samt en plan for, hvordan målet indfries. Der arbejdes med enkelte grundmaterialer, hvor eleverne arbejder sammen enten i mindre grupper eller på klassen. Dette suppleres med individuelle materialer og individuel støtteundervisning i det enkelte fag.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. I det omfang eleverne profiterer af det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
I specialklasserne på Hedegård er vi optaget af at imødekomme elevens læringsbehov og ikke nødvendigvis af elevens diagnose. Dette afspejles også i diversiteten i elevgruppen.
Ligeledes forholder vi os kontinuerligt til elevens deltagelsesmuligheder i fællesskaber, som de fagligt og social kan profitere af at indgå i. Det kan være deltagelse i legerelationer til større børnegrupper eller fag i almenskolen.
Brønderslev Kommune har oprettet et særligt undervisningstilbud under Specialcenter Vest, kaldet Specialcenter VEST SOLO, som er forankret i Specialafdeling Hedegård. Dette tilbud består af seks specialundervisningspladser, placeret i Øster Brønderslevs ungdomsklub, og er målrettet elever, der har behov for helt særligt tilrettelagte rammer for at kunne profitere af undervisningen. Tilbuddet skal dække behovet i hele Kommunen.
I Specialcenter Vest+ tilbydes et lille og omsorgsfuldt undervisningsmiljø, hvor normeringen udmøntes efter elevens behov. Eleverne vil således opleve en meget tæt voksenkontakt og vil maksimalt være i samme undervisningsmiljø som fem andre elever i løbet af skoledagen. I tilfælde af særlige behov kan undervisningen flyttes til individuelle lokaler, hvor eleven undervises alene.
Målgruppe
Målgruppen for Specialcenter VEST SOLO er børn og unge med massive socio-emotionelle vanskeligheder og adfærdsmæssige udfordringer eller massive udviklingsforstyrrelser, der kræver en særlig skærmning i størstedelen af skoledagen. Disse elever har ofte en baggrund præget af flere anbringelser og skoleskift, hvor de har oplevet nederlag og skuffelser. De har tendens til at reagere afvisende over for krav og struktur og kan have svært ved at forudse eller tolke situationer, reaktioner og følelser – både deres egne og andres. Empati kan være en udfordring for dem, og de møder ofte omverdenen med en defensiv tilgang.
Det er afgørende med en langvarig indsats baseret på tillid og stærke relationer for at hjælpe disse elever. Med en konsekvent omsorgsfuld tilgang og fokus på positive narrativer kan eleverne gradvist lære at tro på sig selv og andre, se deres egen værdi i et fællesskab og føle sig ligeværdige.
Undervisningens rammer og regler
Undervisningen i Specialcenter VEST SOLO følger Folkeskolelovens krav til fag, timetal, kompetencemål, færdigheds- og vidensmål, elevplaner, afgangsprøver og test, ligesom i den almene undervisning. Hvis en elev har usædvanligt store vanskeligheder i et fag, kan eleven fritages fra undervisningen i dette fag – dog ikke i dansk og matematik. En sådan fritagelse kræver samtykke fra forældrene og besluttes af afdelingslederen på baggrund af en pædagogisk-psykologisk vurdering. I disse tilfælde sikres det, at eleven modtager anden undervisning i de pågældende timer.
Eleverne undervises som udgangspunkt på det klassetrin, der passer til deres alder. I visse tilfælde kan undervisningen dog gives på et lavere klassetrin end alderssvarende, afhængig af elevens individuelle behov. Derudover vil opfølgning og revisitation ske hyppigere end den årlige revisitation, for at sikre at elevens udvikling og behov løbende tilgodeses. Samarbejdet med PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) og de relevante bosteder er tæt og kontinuerligt, for at skabe den nødvendige kongruens i den pædagogiske tilgang dagen igennem.
Navn
Specialafdeling Dronninglund
Beliggenhed
Specialcenter Øst afdeling Dronninglund befinder sig på Dronninglund Skole. Dronninglund skole er en kommunal folkeskole med ca. 700 elever fordelt på 0-10. klasse.
Adresse
Rørholtvej 20, 9330 Dronninglund
Målgruppe
Elever med varige massive kognitive, psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser, der medfører et varigt indgribende behov for støtte. Den enkelte elevs læringsbehov er så massiv, at de ikke kan understøttes gennem specialpædagogisk bistand på egen skole – fx via mellemformer.
Lokaler og udearealer
Specialklasserne på Dronninglund skole er opdelt og placeret forskellige steder på skolen afhængig af elevens behov for skærmning. De fleste specialklasser i afdeling Dronninglund har egen indgang, garderobe, toiletter med puslefaciliteter og lift.
Specialklasserne har eget udeområde til de elever der har brug for skærmning. Det vil også være muligt at tilgå udearealer sammen med elever fra almenområdet, hvis dette behov er relevant.
Ligeledes har specialklasserne mulighed for at gøre brug af et motorikrum i undervisningen.
Indretningen kan bestå af enkeltmandsborde, hvis eleven kræver ekstra skærmning og fællesbord til de elever der profiterer af dette. Undervisningen består af individuelle tilrettelagt undervisningsforløb og af klasseundervisning for dem som har brug for dette.
Inddeling
Eleverne i specialklasserne på Dronninglund skole er fordelt på 7 klasser, hvor der også vil/kan være mindre grupper i den enkelte klasse.
Til fire af klasserne er der til hver klasse tilknyttet et fast team på ca. 4 fagprofessionelle. Til tre af klasserne er der tilknyttet 4 lærer på tværs af de fire klasser. Klasserne er inddelt efter alder og grupperne kan være inddelt efter elevens læringsbehov.
Personale
Personalegruppen består af lærere, pædagoger, sosu-assistenter og pædagogiske assistenter. Normeringen kan variere fra 1:3-1:9 afhængig af elevens læringsbehov.
Pædagogik og metode
I dagligdagen er undervisningen ryddet for alle unødvendige stimuli og eleverne har en visuel guidning både i form af billeder og tidsanvisning. Eleverne har ligeledes klare mål for, hvad der forventes af dem samt en plan for, hvordan målet indfries. Der arbejdes med enkelte grundmaterialer, hvor eleverne arbejder sammen enten i mindre grupper eller på klassen. Dette suppleres med individuelle materialer og individuel støtteundervisning i det enkelte fag.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. I det omfang eleverne profiterer af det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
I specialklasserne på Dronninglund skole er vi optaget af at imødekomme elevens læringsbehov og ikke nødvendigvis af elevens diagnose. Dette afspejles også i diversiteten i elevgruppen.
Ligeledes forholder vi os kontinuerligt til elevens deltagelsesmuligheder i fællesskaber, som de fagligt og social kan profitere af at indgå i. Det kan være deltagelse i legerelationer til større børnegrupper eller fag i almenskolen.
* Plejekrævende elever med massive fysiske og kognitive funktionsnedsættelser er placeret i på Dronninglund skole (fx elever som har brug for særlige hjælpemidler som lift mm.).
Eleverne har forskelligartede udfordringer og kan i læringsmiljøet have behov for lifte, ståstativ, pusleborde eller andre hjælpemidler, hvilket vores fysiske rammer er indrettet til og med.
Herudover arbejdes der med kroppen, sanseintegration og bevidsthed om arousal under vejledning fra kommunens fysio –og ergoterapeuter. Der anvendes forskellige kommunikationsunderstøttende redskaber (PODD-bog, Go talk now, Tegn til tale etc.)
Navn
Specialafdeling Klokkerholm
Beliggenhed
Specialcenter Øst, afdeling Klokkerholm befinder sig på Klokkerholm skole. Klokkerholm skole er en kommunal folkeskole med ca. 330 elever fordelt på 0.-9. klasse.
Adresse
Smørblomstvej 5A, 9320 Hjallerup
Målgruppe
Elever med varige massive kognitive, psykiske og/eller fysiske funktionsnedsættelser, der medfører et varigt indgribende behov for støtte. Den enkelte elevs læringsbehov er så massiv, at de ikke kan understøttes gennem specialpædagogisk bistand på egen skole – fx via mellemformer.
Lokaler og udearealer
Indskolingen hører til i en fløj i Klokkerholm børnehave, hvor afdelingen har egen indgang, indhegnet udeområde og egne toiletter med puslefaciliteter. Mellemtrinet befinder sig i Barakker med egen indgang og toiletter.
Udskoling befinder sig inde på Klokkerholm skole, hvor eleverne har deres egen gang. Der arbejdes med både traditionel bordopstilling og individuelle arbejdspladser samt fællesborde.
Inddeling
Specialafdeling Klokkerholm er eleverne pt. fordelt i 12 klasser på indskoling, mellemtrin, udskoling og fordeles primært efter alder eller specifikke læringsbehov. Klasserne kan bestå af 4-10 elever, hvor normeringen er ca. 1:3 afhængig af de pågældende elevers læringsbehov og behov for voksenstøtte i undervisning og generelle aktiviteter.
Personale
Personalegruppen består af lærere, pædagoger, sosu-assistenter og pædagogiske assistenter.
Pædagogik og metode
I dagligdagen er undervisningen ryddet for alle unødvendige stimuli og eleverne har en visuel guidning både i form af billeder og tidsanvisning. Eleverne har ligeledes klare mål for, hvad der forventes af dem samt en plan for, hvordan målet indfries. Der arbejdes med enkelte grundmaterialer, hvor eleverne arbejder sammen enten i mindre grupper eller på klassen. Dette suppleres med individuelle materialer og individuel støtteundervisning i det enkelte fag.
I praksis betyder det, at der arbejdes med mange gentagelser, hvilket differentieres i materiale, læringsstil, tid og niveau – dermed er der i læringsrummet en høj grad af undervisnings- og materialedifferentiering. Skoledagen er opbygget, så eleverne de fleste dage følger samme kendte mønster. I det omfang eleverne profiterer af det, integreres de i nogen grad i almenskolen, som der samarbejdes med, så eleverne har mulighed for at spejle sig i børn uden samme type af udfordringer.
I specialklasserne på Dronninglund skole er vi optaget af at imødekomme elevens læringsbehov og ikke nødvendigvis af elevens diagnose. Dette afspejles også i diversiteten i elevgruppen.
Ligeledes forholder vi os kontinuerligt til elevens deltagelsesmuligheder i fællesskaber, som de fagligt og social kan profitere af at indgå i. Det kan være deltagelse i legerelationer til større børnegrupper eller fag i almenskolen.
Læs også om
Kontakt
Ny Rådhusplads 1
9700 Brønderslev
Skriv sikkert, hvis du deler følsomme
eller fortrolige oplysninger.
Skriv sikkert til os (MitID)
Skriv sikkert til os (Erhverv)