Skip til hoved indholdet

Kørsel til specialtilbud

Et barn, der er visiteret til et specialcenter, kan bevilges kørsel til skole og eventuelt skolefritidsordning (SFO).

Elever, der opfylder følgende afstandskriterier mellem hjem og den visiterede specialafdeling kan få bevilliget gratis transport til skole:

  • Elever i 0.-3. klasse, der har længere end 2,5 km.
  • Elever i 4.-6. klasse, der har længere end 6 km.
  • Elever i 7.-9. klasse, der har længere end 7 km.
  • Elever i 10. klasse, der har længere end 9 km.
  • Børn der har kortere skolevej, men hvor hensynet til børnenes sikkerhed i trafikken gør det særlig påkrævet.

Skolevejen måles ved hjælp af Google Maps, som nærmeste vej eller sti, som eleverne kan færdes på til fods eller på cykel,. Der måles fra folkeregisteradressen og til den visiterede specialafdeling.

Vil du søge om gratis transport, hvad enten det er skolebuskort eller befordringsgodtgørelse – skal du kontakte barnets skole. 

Anmod om udbetaling af kørselsgodtgørelse Klage omhandlende kørsel

Læs om specialkørsel

Hvis dit barn visiteres til en specialafdeling, gælder de samme regler for kørselsberettigelse, som hvis dit barn havde gået på distriktsskolen.

Opfylder eleven ikke kriterierne for afstand eller farlig skolevej, kan der bevilges skolekørsel ud fra en konkret, individuel vurdering af elevens evner til blandt andet at begå sig i trafikken.

Trafikfarlig skolevej 

Dit barn kan få bevilget transport, hvis I bor i skolens distrikt, og hvis skolevejen til distriktsskolen / den visiterede specialafdeling udgør en særlig risiko for barnets sikkerhed.

Hvis den nærmeste vej er erklæret trafikfarlig, kan der anvises en anden vej, der ikke er kategoriseret som trafikfarlig.

  • Hvis den alternative vej gør at skolevejen ikke er længere end de fastsatte afstandskriterier, er man fortsat ikke berettiget til gratis transport.
  • Hvis den alternative vej er længere end de fastsatte afstandskriterier, er man berettiget til gratis transport.

Vil du have undersøgt eller oplyst om skolevejen er erklæret trafikfarlig, skal du henvende dig til Plan og Byg i Brønderslev Kommune.

Offentlig transport:

Når det er muligt, anvendes offentlig transport, hvis dit barn er berettiget til kørsel. I specialcentrene lægges der stor vægt på, at børnene opnår så høj en grad af selvstændighed som muligt. Dette kan anvendelsen af offentlig transport medvirke til.

Hvis dit barn skal med bus kan du på skolen få oplyst, hvilken bus dit barn kan tage. Det er skolen, der bestiller skolekort til dit barn.

Kørselsgodtgørelse:

Hvor offentlig transport ikke er muligt, kan du som forælder køre dit barn i egen bil mod godtgørelse af merudgifter efter gældende takster (statens lave takst).

Bevilling af kørselsgodtgørelse sker ved kontakt til barnets skole, som meddeler Sekretariat for Børn og Kultur, hvis de bevilliger kørselsgodtgørelse til dit barn, fremfor skolekort.

Udbetalingen af kørselsgodtgørelse foregår via en digital kørselsblanket. Denne blanket skal udfyldes af den forældre/plejeforældre, der bor på barnets adresse og bliver sendt direkte til Sekretariat for Børn og Kultur i Brønderslev Kommune, som sørger for udbetaling.

Anmodning om kørselsgodtgørelse skal fremsendes senest den første uge i måneden efter, at den kørsel, der søges om godtgørelse for, har fundet sted. 

Udbetaling af kørselsgodtgørelsen sker herefter til ansøgerens nem-konto inden for 8-14 hverdage. Vær opmærksom på, at ferier og helligdage kan ændre på tidspunkt for udbetaling.

Vær desuden opmærksom på, at der ikke udbetales kørselsgodtgørelse for din transport af barnet, hvis barnet samtidig er tilmeldt specialkørsel med taxa. Hvis du har mulighed for at køre med dit barn nogle dage, og der er bevilliget taxa på de resterende dage, kan du dog få kørselsgodtgørelse for de dage, hvor der ikke er planlagt taxakørsel.

Specialkørsel

Er det ikke muligt at anvende offentlig transport eller befordringsgodtgørelse for kørsel i egen bil, kan transporten ske med specialkørsel i bus eller taxa.

Specialpædagogisk konsulent i Sekretariat for Børn og Kultur er ansvarlig for bevilling af kørsel med taxa. Kontaktoplysninger på den specialpædagogiske konsulent fremgår af det visitationsbrev, som I har modtaget i forbindelse med visitationen til specialtilbuddet.

Hvis I har fået bevilliget specialkørsel med taxa, får skolen besked. Skolen sørger for, at der afgives en præcis bestilling til NT ud fra de ringetider, der gælder i specialafdelingen. Det vil også være skolen, der vil skulle viderebringe evt. særlige ønsker og behov for barnet i forbindelse med kørslen. I vil således skulle have en dialog med skolen, hvis der er særlige hensyn at tage i forbindelse med barnets transport i taxa.

Har du brug for transport til dit barn, skal du kontakte den skole, som dit barn er visiteret til.

Barnets skole kan bevilge skolekort eller befordringsgodtgørelse til- og fra specialafdelingen.

Barnet skole vil formidle kontakt til den specialpædagogiske konsulent, hvis skolen vurderer, at der er behov for taxakørsel.

Hvis I har delt forældremyndighed, og barnet opholder sig lige meget ved begge forældre, gælder følgende:

  • Hvis begge forældremyndighedsindehavere bor i skoledistriktet, så kan I selv vælge, hvilken af de to adresser transporten skal bevilges fra. Transport kan kun bevilges i forhold til den valgte adresse.
  • Hvis kun den ene forældremyndighedsindehaver bor i skoledistriktet, er det her transporten beregnes fra. Transporten til det andet hjem udenfor skoledistriktet er Brønderslev Kommune uvedkommende.

Er der behov for transport til/fra SFO, skal I kontakte Familieafdelingen/dit barns rådgiver. 

Familieafdelingen vurderer, om barnet er omfattet af målgruppen for merudgifter. 

Vær opmærksom på, at sagsbehandlingen i Familieafdelingen er op til 8 uger. 

Familieafdelingen/dit barns rådgiver vurderer, om dit barn kan bevilliges kørsel til og fra aflastning.

Kommunen skal sørge for transport af syge og invaliderede elever. Der gælder ikke et afstandskrav mellem skole og hjem ved skolekørsel af syge og invaliderede elever. Befordringsforpligtelsen kan vise sig som udlevering af hjælpemidler, offentlig transport, samkørsel og i særlige tilfælde enekørsel. For elever, der er syge eller invaliderede, gælder forpligtelsen også, selvom eleverne går på en anden skole end distriktsskolen.

Hvis dit barn går på en anden skole end distriktsskolen, bevilger kommunen befordring svarende til udgiften til den transport, som Brønderslev Kommune ville være forpligtet til at afholde, hvis dit barn benyttede det tilbud, barnet er visiteret til, eller hvis barnet gik på sin distriktsskole. Forpligtelsen omfatter således også elever, der går på privat-, friskole eller ungdomsuddannelse

Grundlag for bevilling af kørsel til og fra skole sker efter Folkeskoleloven §26 og Bekendtgørelse om befordring af elever i folkeskolen. Her præciseres kommunens forpligtelse til at sørge for befordring mellem skole og hjem.

Loven beskriver blandt andet, at dit barn har ret til kørsel til skole i tilfælde af:

  • t skolevejen er over 2,5 km for elever i 0.-3. klassetrin
  • at skolevejen er over 6 km for elever i 4.-.6 klassetrin
  • at skolevejen er over 7 km for elever i 7.-.9 klassetrin
  • at skolevejen er over 9 km for elever i 10. klassetrin
  • Børn der har kortere skolevej, men hvor hensynet til børnenes sikkerhed i trafikken gør det særlig påkrævet.

Læs mere om lovgivning (nyt vindue)

Ønsker du at klage over hændelser omkring dit barns kørsel, skal du benytte selvbetjeningsløsning, øverst på denne side.

Kontakt

Kontakt os
Skole- og specialkørsel

Ny Rådhusplads 1
9700 Brønderslev

Tlf.: 9945 5031

Telefontider
Mandag og tirsdag 9.00 - 11.00
Torsdag 9.00 - 11.00 og 16.00 - 17.00

Skriv sikkert, hvis du deler følsomme
eller fortrolige oplysninger.

Skriv sikkert til os (MitID)

Lukkedage i administrationen

Hold dig opdateret om Brønderslev Kommune

Ny Rådhusplads 1
9700 Brønderslev

Tlf.: 9945 4545
raadhus@99454545.dk

Skriv sikkert, hvis du deler følsomme
eller fortrolige oplysninger.

Send sikkert post (MitID)
Send sikkert post (Erhverv)

CVR-nummer: 29189501

Lukkedage i administrationen

Åbningstider

Mandag - onsdag 10.00 - 14.00
Torsdag 10.00 - 16.30
Fredag 10.00 - 13.30

Kontaktcenter - Telefontider

Mandag - onsdag 8.00 - 15.00
Torsdag 8.00 - 17.00
Fredag 8.00 - 14.00

Dronninglund Rådhus

Rådhusgade 5
9330 Dronninglund

Åbningstider

Mandag - onsdag 8.00 - 14.00
Torsdag 8.00 - 16.30
Fredag 8.00 - 13.30

Borgerservice på Dronninglund Bibliotek

Slotsgade 47
9330 Dronninglund

Åbningstider

Mandag10.00 - 14.00
Torsdag10.00 - 16.30
Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback