Brønderslev Kommune er en bevæg dig for livet kommune
Brønderslev Kommune har i perioden 2019-2023 været Bevæg dig for livet visionskommune. Samarbejdet mellem Brønderslev Kommune, DIF og DGI har været med til at ændre meget i den kommunale tilgang til tværgående samarbejde, fysisk aktivitet, frivillighed og foreninger.
Borgernes frie initiativ og lyst til at være aktive i regi af foreninger og i andre sammenhænge har en enorm betydning for alle områder af samfundslivet i Brønderslev. Med Bevæg dig for livet visionsaftalen er det blevet tydeligt, hvor vigtigt frivillighed, foreninger og fysisk aktivitet er for alle dele af samfundslivet.
DIF, DGI og Brønderslev Kommune ønsker med denne aftale at være endnu mere ambitiøse på at skabe gode vilkår for idrætten, foreningerne og de frivillige, så vi kan være med til at arbejde med nogle af de store udfordringer, vores samfund står i.
Med baggrund i det meget vellykkede samarbejde i den første periode som Bevæg dig for livet visionskommune er ambitionerne høje for den næste visionsaftale.
Med afsæt i et fortsat stærkt samarbejde, både internt i kommunen og mellem kommune og organisationer, vil vi med denne aftale adressere nogle af de såkaldt vilde problemer – de udfordringer, der ikke er kendte og simple løsninger på.
Læs mere om
Det er Brønderslev Kommunes ambition gennem de næste fem år som visionskommune at adressere følgende vilde problemer;
Flere sunde og aktive borgere der trives i Brønderslev Kommune
Vi ønsker fortsat at have en positiv indvirkning på antallet af borgere der er fysisk aktive i og udenfor foreningslivet i Brønderslev Kommune, og herved have en positiv indvirkning på undersøgelsen; sundhedsprofilen 2025 og dens tal vedrørende fysisk aktivitet.
Idræts- og Motionsvaneundersøgelsen 2023 for Brønderslev Kommune viste at 75% af respondenterne er fysisk aktive. Vi ønsker at fastholde denne målsætning gennem den næste visionsperiode. Vi ønsker ligeledes at ramme en foreningsdeltagelse på 51%, hvilket betyder ca. 1400 flere medlemmer i Brønderslev Kommunes medlemsforeninger.
Trivsel blandt børn og unge
Vi vil arbejde for, at trivslen blandt børn og unge forbedres ved i højere grad at sætte fokus på børn og unges deltagelse i fællesskaber. Vi vil herudover arbejde for at flere børn og unge bliver medlem af en forening eller lignende fællesskab. Vi ønsker at gå fra en medlemstæthed på 89,8% (2022) til en medlemstæthed på 95% på de 0-18-årige i Brønderslev Kommune over den næste aftaleperiode5. Det svarer til en stigning på 430 flere børn og unge i en medlemsforening. Vi vil herved forsøge at mindske antallet af ensomme børn og unge og have en positiv indvirkning på sundhedsprofilen 2025 for børn og unge.
Fremtidens attraktive foreningsliv
Vi vil understøtte foreninger i Brønderslev Kommune i at trives og fungere bedst muligt. Vi vil bl.a. arbejde på at fremtidssikre foreningerne ved at sætte fokus på DGI’s seks megatrends; bæredygtighed, digitalisering, sundhedsfokus, individualisme, demografisk udvikling og kommercialisering. Vi vil ligeledes understøtte foreningerne i at skabe motiverende idrætsmiljøer samt udvikle sig inden for frivillighed. Vi sigter ligeledes efter at understøtte aftaleparterne i de nationale idrætsorganisationers fokus på ”Fremtidens idræt for børn og unge” ved at agere som aktiv partner i relation til de initiativer, organisationerne igangsætter i Brønderslev Kommune. Aftaleparterne vil aktivt samarbejde om de målrettede initiativer omkring unges frivillighed og trivsel, som igangsættes i forbindelse med idrættens indsatser for at styrke ”Fremtidens idræt for børn og unge” i løbet af aftaleperioden.
Styrket brobygning og fællesskab i civilsamfundet
Vi vil understøtte brobygningen fra kommunens sundscentre og ud til lokale motionstilbud samt understøtte nye tiltag for seniorer – både i forhold til det fysiske og det mentale. Herunder styrke netværk mellem aktører i civilsamfundet og på sundhedsområdet.
Vi vil øge antallet af borgere, der fortsætter med at være fysisk aktive efter endt tilbud i sundhedscentrene. Der er årligt ca. 5-600 deltagere i et forløb i sundhedscentrene, som kan tilbydes et foreningsbesøg med henblik på at styrke overgangen fra et forløb i sundhedscentrene til foreningslivet. Vi vil arbejde på, at så mange som muligt af dem, der deltager i et forløb i et sundhedscenter, ender i et foreningstilbud efter endt forløb.
Vi vil ligeledes arbejde på at øge antallet af bevægelsesaktiviteter målrettet seniorer i Brønderslev Kommune samt at øge antallet af foreningsaktive til 3500 borgere over 60+ og dermed fastholde den positive vækst, foreningerne har oplevet gennem de seneste fem år. Det vil sige en stigning på ca. 333 borgere over en 5-årig periode.
Visionsaftalens ambitiøse målsætninger kan kun realiseres via en ekstraordinær økonomisk fokusering og koordinering. Alle indsatser finansieres inden for den kommunale økonomi. Der vil dog være mulighed for flere steder at forsøge at tiltrække fondsmidler.
Aftalen er baseret på, at der udarbejdes årlige handleplaner. Handleplanerne forelægges den politiske og administrative styregruppe, der godkender målsætninger og handlinger samt fastlægger rammevilkår, ressourcer og økonomi for de enkelte indsatser. I handleplanerne er det således beskrevet, hvordan den pågældende indsats finansieres, herunder hvordan de forskellige parter bidrager. Dette gælder såvel DGI/DIF, de forskellige udvalgsområder samt eksterne parter. Den kommunale økonomi sikres gennem økonomiske prioriteringer til at generere indsatser for ‘Bevæg dig for livet projektet’.
Det tilstræbes, at der udover den nuværende økonomi prioriteres midler i den årlige budgetproces til at understøtte en implementering af den årlige handleplan i de involverede fagudvalg.
Brønderslev Kommune og DGI Nordjylland bidrager hver med 250.000 kr. årligt til en koordinator samt de nødvendige personaleressourcer. Derudover forventes relevante medarbejdere fra alle kommunens forvaltninger at opfylde de overordnede målsætninger. Det er ambitionen med visionsarbejdet, at ressourcerne tænkes sammen i indsatser, der går på tværs af de enkelte udvalgsområder.
For at sikre fleksibilitet og smidighed i projektet udarbejdes konkrete retningslinjer for den lokale koordinators mulighed for at iværksætte tiltag af mindre økonomisk omfang.
Herudover bidrager DIF/DGI med:
1. Medarbejderressourcer til løbende rådgivning vedrørende de besluttede indsatsområder.
2. DIF-, Specialforbunds- og DGI-koncepter og produkter.
3. Årlig benchmarking.
Børn
Der vil være et særskilt fokus på bevægelsesglæden og inddragelsen af børn, ved at danne grundlaget for en livslang relation til bevægelse og forebyggelse af mistrivsel.
Unge piger
Børnesundhedsprofilen viser, at særligt de unge piger er dem, som føler sig mest ensomme. Det er også de unge piger, der ofte vælger foreningslivet fra, hvorfor det er oplagt at have et særligt fokus på netop denne målgruppe.
Seniorer
Vi vil fortsat fastholde et fokus på den brede seniormålgruppe, da det stadig er en voksende målgruppe i Brønderslev Kommune og en målgruppe, hvor en stor del ikke er fysisk aktive.
I Sundhedsprofilen 2021 var der tilmed en tendens til, at ensomheden var stigende for ældre over 65 år. Det kan opstå ved store livsændringer så som overgangen til pensionisttilværelse; tabet af en ægtefælle; eller opstået sygdom, der gør den ældre immobil, og dermed gør det vanskeligt at komme rundt til aktiviteter, venner og bekendte.
Særlige målgrupper, som er mindre fysisk aktive end det anbefales
Vi vil i aftaleperioden prioritere, henholdsvis førtidspensionister, ledige samt aldersgruppen 24-39-årige, da det særligt er disse målgrupper, som afviger fra landsgennemsnittet, og som udviser mindst fremgang set ud fra de tidligere Benchmarkundersøgelser.
Vi ønsker tillige at styrke mulighederne for at få et aktivt idrætsliv for mennesker med en psykisk sårbarhed eller et handicap. I Brønderslev Kommunes Sundhedsprofil fra 2021 angiver ca. hver tiende borger, at de lider af en vedvarende psykisk lidelse7, hvoraf flere også har en ensomhedsproblematik.
Kontakt
Ny Rådhusplads 1
9700 Brønderslev