For jer der er plejefamilie eller støttefamilie ved Brønderslev Kommune, eller for jer som overvejer at blive plejefamilie eller støttefamilie
Vi har samlet alle oplysninger omkring det at være plejefamilie eller støttefamilie ved Brønderslev Kommune.
Her kan I læse om, hvordan I bliver plejefamilie eller støttefamilie, og for jer der har et barn eller ung i pleje eller i støtteophold ved Brønderslev Kommune finder I her på siden alle oplysninger og blanketter.
Læs om familieplejen ved Brønderslev Kommune
Familieplejekonsulentteamet i Brønderslev kommune består af tre konsulenter, og hver plejefamilie bliver tilkoblet en familieplejekonsulent.
I Brønderslev kommune yder Familieplejekonsulentteam supervision til plejefamilierne, foretager matchningsopgaver mellem børn og plejefamilier, sikrer efteruddannelse til plejefamilierne samt godkender og rekrutterer nye plejefamilier.
Som plejefamilie bliver barnet eller den unge anbragt hos jer på fuld tid og er en del af jeres almindelige hverdag.
Da barnet eller den unge kan have nogle vanskeligheder, skal I være indstillet på, at der kan være behov for, at én af jer i perioder går derhjemme og har plejeforholdet som fuldtidsbeskæftigelse.
Der er mange forskellige grunde til, at børn og unge anbringes i en plejefamilie. Det kan være, at forældrene:
- ikke har den nødvendige forældrekompetence
- er psykisk syge
- er i misbrug
- eller af andre årsager ikke magter forældreopgaven
Det kan også være, at barnet eller den unge har:
- følelsesmæssige og/eller sociale problemer
- adfærdsmæssige vanskeligheder
- udviklingsvanskeligheder
- Har funktionsnedsættelse
At være plejefamilie for et barn er i langt de fleste situationer en rigtig god oplevelse for både plejefamilie og plejebarn. Plejefamilien vil opleve at komme til at holde af barnet, og barnet vil holde af plejeforældrene og plejefamilien. Selve opholdet i plejefamilien vil for mange plejebørn være et afgørende vendepunkt i deres udvikling og trivsel, og er netop det, der kan gøre forskellen for barnet eller den unge her og nu - også i et længere tidsperspektiv.
At være plejefamilie for et udsat barn eller ung kan også udfordre. I de situationer vil barnets eller den unges børne og ungerådgiver støtte, ligesom kommunes familieplejekonsulenter har mulighed for at støtte med fx målrettet undervisning i forhold til barnets eller den unges reaktion, supervision, ekstra støtte i vanskelige udviklingsperioder m.v.
Hvis I ønsker at blive plejefamilie for et barn eller ung, er det Socialtilsyn Nord, der kan godkende jer.
Kontakt derfor:
Socialtilsyn Nord
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring
Tlf. 7233 6930
Mail: socialtilsynnord@hjoerring.dk
- Socialtilsyn Nord (nyt vindue)
Bliv netværksplejefamilie - for et barn I kender
Kender I et barn eller en ung i jeres familie eller netværkt, der skal anbringes, er der mulighed for, at I kan blive godkendt som 'netværksplejefamilie'.
Som netværksplejefamilie skal I godkendes som plejefamilie til netop et barn eller en ung, som I i forvejen kender og har en relation til.
Der vil blive lagt vægt på det personlige forhold og relationen mellem jer og barnet eller den unge. I kan blive godkendt som netværksplejefamilie hvis I fx er i familie med barnet/den unge eller en del af barnets eller den unges private eller professionelle netværk.
At være netværksplejefamilie for et barn er noget helt særligt, og undersøgelser viser, at det er meget betydningsfuldt for det netværksanbragte barn eller unge at vide, at det er hos familie eller nære venner.
Der kan også være dilemmaer forbundet med at være netværksplejefamilie, fx kan den nye familiekonstellation udfordre de følelsesmæssige bånd familiemedlemmerne imellem.
Forundersøgelser
For at blive godkendt som netværksplejefamilie, skal familieplejekonsulenterne i Brønderslev Kommune lave en forundersøgelse af din familie. En forundersøgelse omfatter typisk to til tre samtaler og besøg i jeres hjem.
Her vil vi interviewe jer, se hvordan I bor samt høre til jeres hverdag, forventninger og relation til barnet/den unge.
Godkendelsen består af to dele: en forundersøgelse samt et mentaliseringsinterview.
Formålet med dette er, at vi bliver opmærksom på jeres styrker som netværksplejefamilie, men også de områder I vil have behov for støtte i gennem supervisionen. I vil modtage en grundig tilbagemelding efterfølgende uanset, om I bliver godkendt eller ej. Et afslag vil ikke kunne påklages.
I forbindelse med godkendelsesprocessen er det lovpligtigt at deltage i et fire dages kursus, som oftest foregår hos et af de fem Social tilsyn.
Som netværksplejefamilie er der nogle helt særlige regler, der gør sig gældende.
Som netværksplejefamilie bliver I ikke aflønnet, men I får jeres udgifter til barnets ophold dækket. I modtager et månedligt kost og logi beløb (takster kan findes på KL’s hjemmeside).
Derudover har I mulighed for at søge om at få andre større udgifter dækket, så som udgifter til rejser, cykler eller lign. Der stilles desuden heller ikke krav om, at I stiller et møbleret værelse til rådighed til barnet/den unge, hvorfor I kan søge om dækning af disse udgifter også. Det hedder sig, at I som netværksplejefamilie skal være udgiftsneutral.
I Brønderslev kommune mangler vi ofte støttefamilier, hvor der er plads og overskud til et barn eller en ung i weekender, hverdage og ferier.
Der kan være mange forskellige grunde til, at et barn eller den unge har gavn og glæde af en støttefamilie. Det kan skyldes problemer i enten barnets/den unges eller forældrenes liv.
Hvis du ønsker at blive generelt godkendt som støttefamilie, skal du rette henvendelse til:
Socialtilsyn Nord
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring
Tlf. 7233 6930
Mail: socialtilsynnord@hjoerring.dk
- Socialtilsyn Nord (nyt vindue)
Derudover kan forældre til børn og unge med funktionsnedsættelser have brug for et pusterum. Disse godkendelser som støttefamilie laves af familieplejekonsulenterne i Brønderslev Kommune.
Der er ikke krav om kursus.
Hvis I vil godkendes som støttefamilie for et barn med funktionsnedsættelse, skal I kontakte familieplejekonsulenterne.
En familie, der har et barn eller ung i pleje, skal under anbringelsen løbende modtage supervision, råd, vejledning og undervisning fra familieplejekonsulenterne i Brønderslev Kommune.
Familieplejekonsulenterne ved Brønderslev Kommune arbejder ud fra en mentaliseringsbaseret tilgang. Den mentaliseringsbaserede tilgang er præget af et optimistisk syn på og positive forventninger til det omsorgssvigtede og traumatiserede barns/unges udviklingsmuligheder.
For at kunne skabe en psykologisk udvikling hos barnet eller den unge er det vigtigt, at plejeforældrene har barnets/den unges sind på sinde, skaber en tryg tilknytningsrelation og hjælper barnet/den unge til at regulere sine følelser. Det er vigtigt for barnets/den unges udvikling, at plejefamilien kan mentalisere og se bag barnets/den unges adfærd. Derfor er mentalisering et betydningsfuldt redskab i supervisionen til at støtte plejeforældrene i at skabe et udviklingsstøttende samspil med deres plejebørn.
Hvordan foregår det i praksis
Familieplejekonsulenten hjælper jer som plejefamilie til at forstå og gå bag om adfærd, at finde egne svar og handlemuligheder på udfordringer, overvejelser eller dilemmaer. Desuden kan supervisionen også bestå af råd og vejledning samt egentlig undervisning i forhold til jeres behov.
I kan altid ringe til Familieplejen og få sparring af en familieplejekonsulent. I vil altid kunne få hjælp, ligesom vi altid tilbyder ekstra supervision, hvis I har et akut behov.
Hvor tit får I supervision
I modtager, som døgnplejefamilie, som udgangspunkt supervision fire gange om året. Vi vurderer, sammen med jer, hvad jeres behov er.
I modtager, som støttefamilie, som udgangspunkt supervision i starten af støtteopholdets periode, derefter vil det være efter behov.
Vi giver supervision hjemme hos jer. Supervisionen foregår som udgangspunkt, når barnet eller den unge ikke er til stede i hjemmet.
Grundkursus
Ønsker I at blive plejefamilie, skal I være opmærksomme på, at I skal have deltaget i et grundkursus. Nærmere oplysninger kan rekvirereres ved Socialtilsyn Nord, som står for grunduddannelsen og godkendelsen af de generelt godkendte familier. Læs mere via dette link:
- Socialtilsyn Nord (nyt vindue)
På kurset vil I få indsigt i:
- Omsorg og opdragelse af børn. Lær at forstå det anbragte barns særlige situation og eventuelle forstyrrelser i udviklingen
- Relationen mellem plejefamilie, plejebarn og egne børn
- Samarbejdet med de biologiske forældre
- Samarbejdet med de professionelle omkring barnet
- Lovgivning i forhold til det anbragte barn
Efteruddannelse
Som fuldtidsplejefamilie har I pligt og ret til at deltage i 2 årlige efteruddannelsesdage. Dette gælder både generelle, konkrete og netværksgodkendte plejefamilier.
Det er Brønderslev Kommune, der står for uddannelsesdagene, og I vil efterfølgende modtage et kursusbevis.
Efteruddannelse for plejefamilier vil blive annonceret her på hjemmesiden.
I Brønderslev Kommune samarbejder børne- og ungerådgivere, familieplejekonsulenter og pleje- og netværksfamilier om den gode anbringelse.
"Det bedste for barnet - Kodeks for den gode anbringelse" er en fælles ramme for, hvordan vi sammen sikrer den gode anbringelse for barnet.
Du kan læse om, hvad de overordnede pejlemærker for måden vi arbejder og agerer på er for børne- og ungerådgiver, familieplejekonsulent og pleje- og netværksfamilien.
Barnets trivsel er det vigtigste. Barnet skal lyttes til og inddrages som ekspert på eget liv.
Du finder flere oplysninger om "Det bedste for barnet - Kodeks for den gode anbringelse" via linket:
I vil ved en ansættelse som familieplejer i Brønderslev Kommune modtage et tillæg til jeres kontrakt ”Håndbog for familiepleje - for fuldtidsplejefamilier ansat ved Brønderslev Kommune”.
Heri vil være beskrevet mange af de forhold og forventninger, I vil møde i arbejdet som plejeforældre.
Der sker løbende opdateringer, hvorfor vi vil bede jer om, at holde jer opdateret her, hvor I altid finder den nyeste version.
- Håndbog for Familiepleje (Nyt vindue)
Vederlag
Løn til plejefamilier hedder vederlag. Vederlaget er en skattepligtig indkomst. Vederlagets størrelse fastsættes af et Honoreringsudvalg ud fra Brønderslev Kommunes Gennemsnitsmodel.
Trinfastsættelse afhænger af plejeopgavens omfang og barnets eller den unges behov. Trinfastsættelsen sker med udgangspunkt i Brønderslev Kommunes taksttabel.
Her kan I læse mere:
- Gennemsnitsmodellen (nyt vindue)
- Taksttabel (nyt vindue)
Kost og logi
Ud over plejevederlaget får I udbetalt et skattefrit beløb, som skal dække udgifterne til kost og logi samt de almindelige daglige udgifter, der er forbundet med plejebarnets ophold hos jer.
Tøj- og lommepenge (Dette gælder ikke for støttefamilier)
- Beløbene bliver reguleret efter alder og indsættes månedsvis på den aflønnede plejeforældres NEM-konto
- Eventuelle særlige udgifter fx i forbindelse med konfirmation
Hvis I er fuldtidsplejefamilie, skal I stille et møbleret og godkendt værelse til rådighed for barnet. Hvis barnet har brug for særligt udstyr, kan I søge om at få dækket udgiften hos barnets rådgiver.
Hvis I er støttefamilie, gælder det, at de biologiske forældre (forældremyndighedsindehaverne) som udgangspunkt skal levere det nødvendige fx barnestol, bleer, tøj og lignende.
Et vellykket match mellem plejefamilien og et barn/en ung
Familieplejen anvender Tilbudsportalen (En landsdækkende portal, hvor alle generelt godkendte familier er registreret. Her kan familieplejekonsulenterne finde oplysninger omkring fx ledige pladser, hvilke belastningsindikatorer plejefamilien er godkendt til, særlige kompetencer, fysiske rammer, familieforhold mm.).
Når Familieplejen vurderer, at I som plejefamilie har de kvalifikationer, der imødekommer barnets behov, vil I blive kontaktet af en familieplejekonsulent. Hvis I er interesserede i opgaven, så vil I få besøg af to familieplejekonsulenter fra Familieplejen. Under besøget vil I få flere informationer om barnet og blive præsenteret for vores forventninger. Vi vil også spørge ind til jeres motivation og forventninger. I vil selvfølgelig også have mulighed for at stille spørgsmål.
Hvis både I og Familieplejen er enige om, at der er et godt match mellem barnet/den unge og jer som pleje- eller støttefamilie, vil processen være som følgende:
- En familieplejekonsulent fra Familieplejen og barnets eller den unges rådgiver vil komme på besøg. I vil blive præsenteret for løn- og ansættelsesforhold
- Den eller de personer, der har forældremyndigheden og barnets eller den unges rådgiver vil besøge jer
- Rådgiver, forældre og barn/den unge vil komme på besøg
- Derefter kan den praktiske del af indflytningen aftales og sættes i gang.
Blanketter vedrørende kørsel og afregning til pleje- og støttefamilier skal indsendes senest den 5. i måneden for udbetaling ved udgangen af samme måned.
Der skal indsendes ét bilag pr. barn/ung, og bilag skal indsendes hver måned. Du må fx ikke samle bilag sammen til sidst på året.
Alle bilag skal indsendes som digital post via Borger.dk eller E-boks eller via selvbetjeningsløsninger.
Kontakt
Ny Rådhusplads 1
9700 Brønderslev
Skriv sikkert, hvis du deler følsomme
eller fortrolige oplysninger.
Skriv sikkert til os (MitID)
Skriv sikkert til os (Erhverv)
Socialtilsyn Nord
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring
Tlf.: 7233 6930
socialtilsynnord@hjoerring.dk