Negativ social kontrol, æresrelaterede krænkelser, ekstremisme og radikalisering
Negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter, ekstremisme og radikalisering har vidtrækkende konsekvenser for børn og unges trivsel og udvikling. Vi har alle et ansvar for at beskytte børn og unge samt bidrage til, at vi så tidligt som muligt bliver opmærksomme på og reagerer, hvis børn og unge udsættes for negativ social kontrol og ærerelaterede hændelse eller bevæger sig i retningen af ekstremisme og radikalisering.
Beredskabsplanen skal understøtte forebyggelse, opsporing og håndtering, samt tilvejebringe at alle ansatte, som arbejder med børn og unge, har kendskab til de procedurer og handleveje, som Brønderslev Kommune følger, hvis børn og unge udsættes for negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter, ekstremisme eller radikalisering.
Formålet med beredskabet er:
- At sikre alle ansatte, der arbejder med børne- og ungeområdet i Brønderslev Kommune, kender Brønderslev Kommunes beredskabsplan
- At tilstræbe en hurtig, ensartet og professionel håndtering af sager der vedrører negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter eller radikalisering og ekstremisme
- At øge kendskabet til handleveje og handlepligt i forbindelse med viden eller mistanke
- At skabe en øget opmærksomhed på de grupper af børn og unge, som udgør en særlig risiko
- At afklare definitioner og begreber
- At skabe grundlag for det fortsatte arbejde med forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter, ekstremisme og radikalisering rettet mod børn og unge
Beredskabsplanen er politisk godkendt i december 2023.
Læs mere om forebyggelse af negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter, radikalisering og ekstremisme
En æresrelateret konflikt opstår i tilfælde, hvor en familie opfatter sig som en samlet enhed, og familiemedlemmernes individuelle handlinger dermed kan påvirke hele familiens ære positivt eller negativt.
Hvis et barn eller en ung handler på en måde, som i familiens øjne krænker æren, kan familien reagere på forskellig vis for at forhindre barnets/den unges handlinger. Familien kan fx opstille restriktioner i forhold til barnets/den unges skolegang, fritidsliv, valg af venner.
Der kan også være tale om isolering af barnet/den unge, indespærring, trusler, vold, genopdragelsesrejse, tvungen forlovelse tvungen religiøs vielse uden borgerlig gyldighed, tvangsægteskab og i værste fald drab.
Æresrelateret vold udøves ofte af barnets/den unges familie og familiens omgangskreds, og det kan derfor være svært for offeret at bryde ud af volden og søge hjælp, da det kan medføre trusler og vold både fra medlemmer af familien og af familiens omgangskreds.
Ekstremisme er betegnelsen for miljøer og ideer, der kan være karakteriseret ved;
- Forenklede verdensopfattelser og fjendebilleder, hvor bestemte grupper eller samfundsforhold ses som truende
- Manglende respekt for andre menneskers frihed og rettigheder
- Ønsket om at skabe et mere ”ordnet”, ”rent” eller ”retfærdigt” samfund – og om nødvendigt med udemokratiske midler
- At man legitimerer eller udøver trusler, pres, chikane, hærværk, vold eller terror med henvisning til samfundsforhold, som man er utilfreds med
- Intolerance overfor andres synspunkter.
Radikalisering er en proces, der kan ske gradvist eller mere pludseligt, og kan være karakteriseret ved;
- At barnet accepterer ekstremismens idéer og metoder og eventuelt tilslutter sig organiserede grupper
- At barnet i mange tilfælde er udsat for en intensiv socialisering, bearbejdning og gradvis skarpere retorik i lukkede grupper. Det kan fx være i personlige samtaler eller i lukkede chatrooms på internettet
- At barnet adskiller sig fra de bånd, som barnet har til normale fællesskaber uden for gruppen. Det kan fx være venner og fritidsaktiviteter
- At barnet bliver ”dehumaniseret”, hvor dem barnet opfatter som fjender, ikke ses som mennesker, hvilket kan være med til at legitimere voldshandlinger.
Ved ekstremisme og radikalisering er der en generel overordnet tendens, hvor personen føler sig ekskluderet fra samfundets normalitet. Forebyggelse af ekstremisme og radikalisering handler derfor om at sikre god integration, inklusion, tryghed, mulighed for deltagelse i fællesskaber og medborgerskab for børn og unge, der befinder sig i risikozonen.
Bekymring om ekstremisme og radikalisering af et barn/ung
Nedenstående liste af tegn og signaler på mulig ekstremisme og radikalisering af en ung skal altid holdes op mod, om der er andre symptomer og adfærdsændringer på samme tid. Det er vigtigt at pointere, at nedenstående bekymringstegn ikke nødvendigvis er ensbetydende med tegn på ekstremisme og radikalisering. De skal i stedet ses, som vigtige indikatorer, der kan lede tankerne hen på ekstremisme og radikalisering.
Listen er ikke udtømmende
- Den unge isolerer sig eller trækker sig fra familien
- Den unge fravælger fritidsaktiviteter og venner
- Den unge tilvælger nye venner og relationer til individer eller grupper, der giver grund til bekymring, og som eventuelt er kendt for ekstreme holdninger og kriminalitet
- Den unge opsøger litteratur, film og/eller internetsider med ekstreme og voldelige budskaber
- Den unge anvender totalitære symboler ved fx tatoveringer, plakater på værelset, påklædning mv.
- Den unge involverer sig i bekymrende handlinger eller begivenheder som deltagelse i møder med ekstremistiske budskaber eller voldelige sammenstød
- Den unge deltager i kriminalitet, vold eller anden alvorlig risikoadfærd
- Den unge udtrykker fjendebilleder, had mod specifikke grupper, konspirationsteorier fx mod homoseksuelle, indvandrere, danskere, muslimer mv.
- Den unge afviser demokratiske principper og kan være moraliserende overfor andre
- Den unge argumenterer for såkaldte absolutte holdninger fx forslag om at fjerne bestemte samfundsgrupper eller bombning af bestemte ting.
Hvordan skal medarbejdere i Brønderslev Kommune agere ved negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter, ekstremisme og radikalisering?
Bekymring
Hvis du har en bekymring, skal du altid drøfte din bekymring med din nærmeste leder.
Din leder og du kan efter jeres drøftelse, få anonym sparring og rådgivning følgende steder:
- Mads Vinding Kjeldsen, ungekonsulent i Brønderslev Kommune tlf. 4023 2593
- Tinna Hormann, Nordjyllands Politi, tlf. 5118 7367
Handling
Hvis der fortsat er grund til bekymring, skal du lave en underretning til Familieafdelingen/UngeCentret.
Du skal samtidig kontakte en af tovholderne for infohus Brønderslev:
- Mads Vinding Kjeldsen, ungekonsulent i Brønderslev Kommune tlf. 4023 2593
- Tinna Hormann, Nordjyllands Politi, tlf. 5118 7367
Herefter er det tovholderens ansvar at opstarte actions gruppe med henblik på et akutmøde, hvor bekymringerne drøftes. Tovholder beholder ansvar for udførelser af indsatser og aftaler fra akutmødet i actions gruppen.
Deltagere i actions gruppen vil være personale med kendskab til barnet/den unge og familien fra følgende afdelinger:
- Børne- og ungerådgiver fra Familieafdelingen/UngeCentret
- Sagsbehandler fra Integrationsafdelingen
- Repræsentant fra Ungdomsskolen
- Repræsentant fra Politiet
- Andre relevante samarbejdspartnere fx ungdomsuddannelser, skoler, klubber, fritidsforeninger, boligforeninger mv.
Akut handling
Hvis der er akut bekymring for udrejse eller fare for person, bygninger eller lignende, skal du kontakte Nordjyllands Politi på tlf. 1-1-2
Kontakt
Hvis I allerede er tilknyttet en Børne- og ungerådgiver, kan du kontakte jeres Børne- og ungerådgiver direkte via mail eller telefonnummer.
Der er også mulighed for at kontakte Familieafdelingens og UngeCentrets sekretariater.
Ved akut brug for hjælp udenfor kommunens åbningstid, kan du kontakte Nordjyllands Politi på telefon 114.
Familieafdelingen
Hvis barnet er mellem 0 og 14 år.
Tlf.: 9945 4527
Åbningstider
Mandag - onsdag 8.00 - 15.00
Torsdag 8.00 - 17.00
Fredag 8.00 - 14.00
UngeCentret
Hvis den unge er mellem 15 og 17 år.
Tlf.: 9945 4705
Åbningstider
Mandag - onsdag 8.00 - 15.00
Torsdag 8.00 - 17.00
Fredag 8.00 - 14.00